Universitet och högskola

/media/1209/sid-10_universitet.jpg

Utbildningar på universitet och högskolor startar vår och höst. Heltidsstudier omfattar ungefär 40 timmar i veckan. Man kan välja att studera på deltid till exempel på halvfart eller kvartsfart på många kurser. Då studerar man färre timmar per vecka och tar färre högskolepoäng. Det finns även föreläsningar på kvällar eller helger. Det underlättar för den som vill kombinera studierna med arbete.

När är man behörig?

För att komma in på en kurs eller utbildning krävs en gymnasieexamen som ger behörighet. Det finns två typer – grundläggande behörighet och särskild behörighet. För en del utbildningar räcker grundläggande behörighet, men många utbildningar kräver också särskild behörighet.

Basår

Basår är till för den som saknar särskild behörighet till en utbildning på högskolenivå. Det är en ettårig utbildning på gymnasial nivå som inte ger några högskolepoäng. Däremot kan det innebära att eleven får en garanterad plats på den önskade utbildningen.

Ett annat sätt att bli behörig

Även den som inte gått i gymnasieskolan kan söka till universitet och högskola. Den sökandes faktiska kompetens kan bedömas som tillräcklig om den kan styrkas. Faktisk kompetens kan komma från kurser eller från erfarenheter av arbetsliv, föreningsliv eller längre utlandsvistelser. Läs mer om var du ska skicka din ansökan om faktisk kompetens och undantag på Universitets- och högskolerådets webbplats antagning.se

Studie- och yrkesvägledning

På varje universitet och högskola finns studie- och yrkesvägledning. Dit kan du vända dig om du är intresserad av någon utbildning som de har och de kan också ge dig allmän vägledning om studier på högskolenivå. På Universitets- och högskolerådets webbplats studera.nu finns information på olika språk om högskoleutbildning och studie-och yrkesvägledning.